Building for the Students’ house Sant Jordi in Barcelona

Students’ house Sant Jordi in Barcelona

View all photos

The new building is the final piece in a unitary residential urban development. It consists of a tall volume, the continuation of the existing residential blocks, and a shorter volume, which is translucent, light and colourful and which stands in the middle of an empty area, thereby subtly dividing the public space.

The tall building is a continuous ribbon that folds in such a way that the roof is built on one of its many pleats. The chromatic development of the building, which helps to give it the open, vital character typical of a university centre, is the work of the artist Sílvia Hornig.

Josep Lluís Mateo, 2007

Typology: Student Housing
Competition: 1st Prize
Construction: 2005-2006
Surface: 8,110 m2
Location: Barcelona, Spain
Photo: Infinite-light (Beat Marugg and Luc Boegly)

Trophée Archizinc 2008, 1st award
AIPC Innovation Award 2007, Best technology infrastructure
Spanish Architecture Biennial 2005, finalist

View all plans